top of page
Hands Pattern
Kokeile materiaaleja ja tekniikoita

Oheiset tehtävät soveltuvat mainiosti jatkamaan suunnitteluprosessia, jossa on jo hyödynnetty suunnittelupakin muita tehtävätyyppejä. Erilaiset ideat ja suunnitelmat saavat uusia variaatioita, kun niitä testataan oikeilla käsityön materiaaleilla.

Suunnittelussa voi lähteä myös suoraan liikkeelle kokeiluista ja ideoida työn niiden pohjalta. Ilmaisullinen käsityö muodostuukin eri tavoin kun prosessi aloitetaan kokeiluista ideoinnin sijaan.

Kokeiluille kannattaa varata aikaa. Kokemuksemme mukaan oppilaat luovat kokeilemalla tuntuman materiaaleihin ja tekniikoihin. Taidon oppiminen mahdollistuu myös eri tavoin kun kädet pääsevät ensin töihin ja tiedon muodostus tapahtuu vasta sen jälkeen oppilaan omien kokemusten ja kysymysten kautta. Vapaassa kokeilussa on tilaa “virheille”, yrityksille ja erehdyksille - oppimisen kulmakiville. Oppilaat myös nauttivat pelkistä kokeiluista voidessaan hullutella ja rohkeasti testata erilaisia ideoita, joita ei välttämättä suoraan omassa työssä uskaltaisi kokeilla.

Kokeilujen purkaminen osana dokumentointia ja arviointia on myös tärkeää. Viimeistään tässä vaiheessa voidaan huomata kaverin onnistunut kokeilu kokemuksia vaihtaen. Kokeiluja voi teemoitella, ryhmät voivat esitellä onnistumisia ja huteja jne.

kokeile

+

ilmaisu

Kitchen Objects
Materiaalitarjoitin

Kootaan pöydälle erilaisia materiaaleja, jolloin oppilailla on mahdollisuus tutustua materiaalin mahdollisuuksiin ilman suunnittelurajoituksia. 

Jotta työskentely pysyy tarkoituksenmukaisena, voidaan annetulla materiaalilla leikitellä jonkin teeman ympärillä. Hyödynnä esim. ilmaisullisia Löydä muodot värit ja pinnat -tehtäviä.

Jos tarkoituksena on tutustua myös tekniikkaan, esitellään "oikea" tapa tehdä vasta kokeiluijen jälkeen. 

Tree Trunk
Tekniikkapisteet

Kokeillaan uusia tekniikoita kiertoharjoitteluna tai etsitään tuoreita näkökulmia tuttuihin tekniikoihin ottamalla käyttöön uusia materiaaleja ja välineitä.

Kiertoharjoittelun voi toteuttaa monella tavalla. Oppilaat voivat ohjeistaa uudet työskentelijät tekniikkaan ennen siirtymistä seuraavalle pisteelle. Jokaiseen tekniikkaan voi olla myös ohjeistus vaikkapa videomuodossa.

Pisteille voi asettaa tavoitteita tai ongelmia, esimerkiksi: "luo neulepinta, jossa käyät kahta materiaalia", "toteuta painokuviot jollakin luokasta löytyvällä esineellä".

Tai oppilaita voi ohjata havainnoimaan tekniikan avainkohtia vaikkapa näin: "Miksi huovuttaessa tarvitaan lämmintä vettä?"

Illustrated Eyes
Tekniikkarajoitukset

Kun kielletään jonkin materiaalin tai tekniikan käyttäminen, oppilas joutuu keksimään uusia tapoja vanhojen ratkaisujen tilalle.

 

Esimerkiksi säilyttimen tekoa voi kokeilla ilman neulaa, lankaa ja uutta kangasta. Kuumaliimalla, niiteillä ja metallilangalla kankaan ja vetoketjun kokoaminen esteettiseksi ja persoonalliseksi säilyttämiseksi on aika vaikeaa, mutta tuottaa varmasti uusia oivalluksia.  

Anchor 1
52283842_1286083321558057_83832246922861
bottom of page