top of page
Pencil and notepad
esimerkkiprojekteja
Cook Collage
Puppet Strings
Shaping Clay
Banana Pattern
Graphic Design
Geometric Racoon
Happy Kids Huddle
Tipi
Abstract Tote Bag
Kids Painting
Group Coloring
Colorful Diamond
Paint Pots and Color Wheel
Digital Mind
Marionetit

​

Neljäsluokkalaisten projekti tehdä marionetteja suomalaisten taruolentojen innoittamana käynnistettiin pistetyöskentelyllä koko luokan ja kahden käsityönopettajan voimin. Jokaisella pisteellä oli eri taruhahmo, jonka pohjalta oppilaat tuottivat suunnitelman. Oppilaille annettiin A3-kokoinen suunnittelupaperi, joka oli jaettu kolmeen osaan - pää, vartalo ja jalat. Ideana oli, että sama paperi pysyy pisteellä ja oppilaat kiertävät piirtämässä eri osat eri papereihin. Oppilaat eivät saaneet katsoa, mitä paperiin oli tehty aiemmin.

 

Ensimmäisellä pisteellä opettaja luki haltijoista lyhyen tarinan ja oppilaat tuottivat hahmolle pään tarinan inspiroimana. Pisteellä sai käyttää värikyniä, lankaa, kangasta ja puutikkuja. Toisella pisteellä oppilaat lukivat lyhyen tarinan menninkäisistä ja tuottivat nyt keskivartalon hahmolle. Kolmannella pisteellä toinen opettaja luki tarinan piruista ja vuorossa oli jalkojen teko.

 

Lopuksi kaikki suunnitelmapaperit avattiin ja niitä tutkittiin yhdessä. Pistetyöskentelyyn käytettiin kaksi oppituntia (90min).

 

Seuraavalla kerralla oppilaat saivat uudet suunnitelmapaperit, johon he saivat halutessaan tehdä uuden suunnitelman taruolennoksi. Suurin osa teki uuden, muutamat käyttivät yhdessä tehtyä suunnitelmaa.

 

Tämän jälkeen oppilaat mittasivat hahmon kaikki osat, käsivarren, kyynärvarren, pään, säären, reiden, olkapään jne. Marionetti tehtiin näiden mittojen mukaan. Suunnitelmiin ja mittaamiseen käytettiin kaksi oppituntia (90 min).

 

Ryhmä jaettiin puoliksi, osa tekniseen ja loput tekstiiliin. Ensimmäisenä oppilaat tekivät marionetin pään leikkaamalla superlonista sopivan muodon. Se märkähuovutettiin, ja yksityiskohdat tehtiin neulahuovuttamalla. Tähän käytettiin 2x90min. Tämän jälkeen puhuttiin vaatteen valmistuksesta ja kaavan teosta. Jokainen piirsi kaavan oman suunnitelman pohjalta (90 min). Seuraavalla kerralla kuvioitiin kangas kankaanpainoväreillä. Kaava leikattiin irti ja asetettiin kaksinkertaiselle kankaalle. Kerrattiin mittaliisan käyttö ja lisättiin saumanvarat ja nuppineulaaminen. Kankaan leikkaamisen jälkeen kerrattiin ompelukoneen langoitus ja sen jälkeen oli vuorossa helman päärme. Lopuksi kangaspalat oikeat puolet vastakkain ja yhteen.  (4x90min).

​

Vartalon osat sahattiin puusta ja kiinnitettiin toisinsa nahkapaloin tai puuvillalangalla. Kengät tehtiin DAS-massasta ja maalattiin. Lopuksi nukkeen kiinnitettiin ohjain.

​

Hassut hahmot -video

​

​

Kokeileva käsityö

Kahdeksasluokkalaisten valinnaisessa tekstiilityössä oppilaat valitsivat teemaksi kokeilevan käsityön. Lukukaudesta puolet käytettiin kokeilujen tekemiseen ja puolet oman käsityötuotteen valmistamiseen kokeilujen inspiroimana.

​

Ideoita haettiin vierailemalla aluksi Design-museossa, jossa oppilaiden tehtävänä oli kurkistusluukkujen avulla tehdä visuaalisia muistiinpanoja näyttelystä. Tehtävien purkamiseen koululla käytettiin yksi oppitunti (45 min). Oppilaat valitsivat joitakin muistiinpanoja ja työstivät niitä edelleen rakentelemalla kuoseja leikatusta paperista ja mm. lankasilpusta. Vaatimuksena oli tuottaa vähintään kymmenen suunnitelmaa lyhyessä ajassa sekä harjoitella työskentelyä yksin ja parin kanssa. Suunnitelmat dokumentoitiin valokuvaten itselle muistiin.

​

Seuraavan kolmen kaksoistunnin aikana oppilaat kokeilivat erilaisia painotekniikoita, muovinsulatusta ja värjäyksen tekniikoita hyödyntäen kuosisuunnitelmiaan. Oppilaat pohtivat yhdessä, mikä tekniikka heistä oli mieluisin ja millaisiin sovelluksiin ne taipuisivat. Joka tunnin päätteeksi plussia ja miinuksia kirjattiin oppilaiden portfolioihin.

​

Oman käsityötuotteen tekniseen suunnitteluun ei enää paneuduttu erityisesti, vaan oppilaat valitsivat helpohkon tuotteen omien mieltymysten mukaan. Vaatimuksena oli hyödyntää työssä joltain osin aikaisemmin opittuja tekniikoita.

 

Kurkistusluukut-tehtäväpaperi

Kurkistusluukut I & II -videot

​
Keppieläimet

Kolmannen luokan oppilaat saivat A3-kokoisen suunnittelupaperin, johon oli piirretty eläimen pään muoto. Oppilaille näytettiin kuvia erilaisista eläimistä ja heille kerrottiin, että he saavat saavat muokata eläimen pään muodon mieleisekseen. Seuraavaksi eläimelle piirrettiin yksityiskohtia, suut, silmät, korvat yms ja työ väritettiin. Sarvet, harja yms leikattiin erillisestä paperista ja teipattiin työhön kiinni. Tässä vaiheessa oppilaille annettiin myös lankoja ja kankaan paloja inspiraatioksi.

​

Seuraavaksi oppilaat ottivat mitat eläimen pään leveydestä ja paksuudesta. Ääriviivat jäljennettiin kaavapaperille ja siihen lisättiin 1 cm saumanvara. Kaava leikattiin irti ja asetettiin kankaalle ja leikattiin. Tämän jälkeen tehtiin ulokkeiden kaava ja leikattiin kangas.

​

Seuraavalla kerralle oppilaille luotiin Blogger-blogit sähköisen dokumentoinnin mahdollistamiseksi. Oppilaat harjoittelivat joka tunnilla itsearviointia kertomalla, mitä ovat tehneet ja antaen 1-3 tähteä omalle työskentelylleen. Oppilaiden kanssa käytiin läpi projektin arviointikriteerit, jotka olivat:

-suunnitelma on tehty ja siinä on mitat

-työ on tehty suunnitelman mukaan

-työ on laadukas (ei ole reikiä, ommel on päätelty, ei roiku langanpätkiä)

 

Silmiä ja suita tehtiin päällikeompeluna. Harja tehtiin langasta. Lopuksi keppi kiinnitettiin narulla kieputtamalla ja liimaamalla.

​

30 erilaista

Materiaalitarjotin

 
Ideointi yhdessä

Projektissa viidesluokkalaisten kanssa lähdettiin liikkeelle siitä, mikä on oppilaiden elämässä tosi kivaa. Vapaa-aika nousi keskeiseksi ja sieltä edelleen erilaiset harrastukset. Kun harrastuksia pohdittiin tarkemmin, löytyi sieltä erityisen kivana asiana riippuminen, joka nostettiin tehtävänannoksi.

 

Oppilaat alkoivat suunnitella ja tehdä prototyyppejä ja pienoismalleja riippumatoista ja riippukeinuista. Pienoismallit tehtiin 40 cm pitkälle nukelle, jolloin oppilaat harjoittelivat mittaamista samalla ja ideoinnissa sai hakea ideoita Pinterestistä. Työskentelyssä oli tukena mukana paperi, jossa lueteltiin kaikki osat, mitat ja työjärjestys. Tämä paperi auttoi oppilaita työskentelyssä ja he hahmottivat opettajan kokemuksen mukaan hyvin, mitä ovat tekemässä.

 

Projektin aikana opeteltiin uusia tekniikoita ja oppilaat opettivat niitä toisilleen. Oppilaat arvioivat myös toistensa opetusta ja tekivät omat suunnitelmat tuotteistaan. Tarkoituksena oli, että oppilaat valitsevat kaksi parasta ideaa ja toteuttavat ne yhdessä koululle oikeassa koossa.

​

Suunnitteluongelman tunnistaminen

Brainstorming-muistilista

​

​

Piilopaikka kouluun

Viidesluokkalaisten kanssa toteutettiin majaprojekti, jossa ideana oli tehdä maja tai piilopaikka kouluun. Sopiva paikka kuvattiin ja oppilaat saivat tehdä prototyypin materiaaleinaan kangasta, pahvia, grillitikkuja, muovailuvahaa, rautalankaa ja langanpätkän. Oppilaat nauttivat tehtävästä ja seuraavaksi siirryttiin yksityiskohtaiseen suunnitteluun, mittaamiseen ja materiaaleihin. Oppilaat valitsivat parhaan idean ja se toteutettiin koululle. Työskentely tapahtui ryhmissä vuoroviikoin tekstiilityön ja teknisen työn tunneilla.

​

Havainnointi

Prototyyppi työsuunnitelmana

​

​

Kankaankuviointia ja omia tuotteita

Viides- ja seiskaluokkalaiset aloittivat käsityön opinnot tutustumalla kankaanpainantaan esimerkkien ja Pinterest-taulun innoittamana. Jokainen sai kaksi pientä kangaspalaa kokeiluihin. Tarjolla oli perusvärien lisäksi erilaisia siveltimiä, leimasimia, korkkeja, rullia, nyöriä jne.

 

Seuraavaksi tutustuttiin shibor-värjäykseen esimerkkikankaiden ja Pinterest-taulun avulla. Jokainen kuvioi yhden kokeilukankaan. Seuraavalla tunnilla tarkasteltiin omia kankaita ja mietittiin, mitä niistä voisi tehdä.

 

Oman työn aiheeksi annettiin kangaskassi, kangaskori, vetoketjullinen ja vuorellinen penaali sekä nyörireppu. Oppilaiden piti pohtia omaa osaamista ja valita sellainen työ, jossa on heille jotain uutta ja haastavaa. Seuraavaksi tehtiin suunnitelma tehtävästä työstä. Kankaita sai värjätä/kuvioida ja kokeilukankaita sai myös hyödyntää.

​

Kokeile materiaaleja ja tekniikoita

​

​

Kalastuspeli

Tokaluokkaiset toteuttivat käsityön ja ympäristötiedon tunneilla magnetismiin perustuvan ongintapelin. Pelihahmojen eli kalojen suunnittelu aloitettiin  tutustumalla ympäristömme kalalajeihin. Opettaja oli piirtänyt kalojen muotoja valmiiksi ja oppilaat kuvioivat kalat paperisia perusmuotoja hyödyntämällä. Jokainen oppilas teki viisi erilaista suunnitelmaa, jotka kuvattiin muistiin. Opettaja ohjeisti kolme suunnitelmaa rajoittamalla muotojen lukumäärää, laatua tai suunnitteluaikaa. Loput kaksi sai suunnitella vapaasti. Suunnitelmakuvia arvioitiin ryhmissä niin, että jokainen sai positiivista vertaispalautetta. Tämän jälkeen yksi suunnitelmista päätyi toteutettavaksi.

 

Kalat valmistettiin tekstiilihuovasta ja suunnitelmaa käytettiin kaavana. Kalojen kuvioinnit, suomut, evät ja silmät kiinnitettiin käsin ommellen ja liimaamalla. Magneetin sijoittelua tutkittiin yhdessä ja päädyttiin sijoittamaan se kalan suun paikalle ongenkoukun tapaan. Jokainen oppilas sai myös valmistaa oman onkivavan, jossa pyörörima opittiin katkaisemaan sahalla sekä poraamaan siihen reikä. Vapaan kiinnitettiin pullonkorkkiin liimattu magneetti narun avulla.

 

Valmiiden pelien pelaamiseen kehitettiin itse sääntöjä.

​

Muotopalapeli

​

​

Muodosta koruksi

Muodosta koruksi-tehtävässä tavoitteena oli tehdä oppilaille näkyväksi suunnittelun eri ulottuvuuksia parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tehtäväpaperi täytettiin nopeasti, tärkeintä oli saada ideat lentoon. Tehtävän aikana käsiteltiin sanoja design/käyttäjä/muoto/materiaali jne.

 

Muodosta koruksi -tehtävää kokeiltiin onnistuneesti sekä pienillä oppilailla että aikuisilla. Muoto etsittiin luonnosta (metsästä tai kaupunkiympäristöstä), luokkahuoneesta tai postikortista. Muotoa varioitiin tehtäväpaperin ohjaamana ja lopuksi valittiin mieluisin lopputulos. Lopputuloksena syntyi eri materiaaleista ja erilaisia tekniikoilla tehtyjä koruja, esimerkiksi kuparia värjäten tai pyörän sisäkumea leikaten ja punoen.

​

Muodosta koruksi -tehtaväpaperi

Kurkistusluukut

​

​

Projekti-ideoita aihetasolla
  • Suojaudu säältä

  • Säilytä sulavasti

  • Mikä vilkkuu? - Näy pimeässä

  • Vaatepuu (ohjeistus ja oppilaiden tuotoksia Punomon verkkosivuilla

  • Tutki liikettä (tuulimylly, hydrokopteri)

  • Yhteisöllinen taideteos kokeilutilkuista

  • Korista itseäsi tai ympäristöäsi

  • Viirit

  • Kantoväline

  • Älytuotteilla ratkaisuja arjen pulmiin

  • Älytalo

  • Keksitään ja tehdään pelejä

Hyvä esimerkki vaativien tehtävien soveltamisesta pienille oppilaille!

bottom of page