top of page
Saatteeksi opettajalle

 

Hienoa, että olet löytänyt materiaalimme äärelle. Opiskellessamme käsityönopettajaksi, toivoimme, että käytössä olisi ollut enemmän juuri omaan aineeseen suunnattua oppimateriaalia, etenkin suunnitteluopetuksen osalta. Uuden opetussuunnitelman myötä käsityönopettajien keskuudessa on käynnissä kriittinen muutosvaihe, jossa etsitään työkaluja suunnitteluprosessin ohjaamiseen ja opettamiseen. Käsityönopettajat ovat kokeneet, ettei opetussuunnitelma tue riittävästi kokonaiseen käsityöprosessiin ohjaamista ja siihen kuuluvat tavoitteet jäävät liian avoimiksi. 

 

Opettajilla on tietenkin runsaasti osaamista tekniikoiden ja työskentelyn ohjaamiseen, mutta suunnittelua ohjaavia käytäntöjä on vähemmän. Suunnittelun opettaminen vaatii paljon opettajalta: epävarmuuden hyväksymistä, motivoinnin ja sitoutumisen ylläpitämistä ja organisointia ajan, materiaalien ja tilan suhteen. Suunnittelun oppimisprosessi edellyttää avointa oppimistehtävää, joka on aito ja merkityksellinen, mutta sisältää myös rajoitteita.

 

Vähenevillä tuntimäärillä voi tuntua haastavalta panostaa suunnitteluun, kun usein itse tuotteen valmistusta ja kädentaitojen harjoittelua pidetään tärkeämpänä. Käsityössä on myös edelleen paine tuottaa taidokkaasti valmistettu tuote. Tällöin ei haluta ottaa ylimääräisiä riskejä vaan turvaudutaan tuttuihin ratkaisuihin - käsityössä valmiisiin malleihin tai ohjeisiin.

 

Muotoiluopetukseen on löydettävissä runsaastikin materiaalia. Muotoilu on kuitenkin vain yksi käsityön osa. Tässä oppimateriaalissa on huomioitu myös ilmaisuun ja kokeiluun perustuva materiaalinen työskentely. Tehtävissä on suora yhteys nykyisiin opetussuunnitelman sisältöalueisiin. Toivomme, että tämän materiaalin avulla saat konkreettisia työkaluja lähestyä käsityön opetussuunnitelman sisältöalueita. Tavoitteenamme on, että peruskoulun päätyttyä oppilailla on varastossaan nippu erilaisia suunnittelumalleja ja tietoa suunnittelusta, jota he voivat hyödyntää monella elämänalueella. 

 

Otamme mielellämme vastaan palautetta tehtävistä ja voit myös halutessasi jakaa omia oivalluksiasi muille. Voit lähettää niitä “Ota yhteyttä”-osiossa.

 

Toivomme suunnittelupakin käyttäjille suunnittelun iloa ja uusia oivalluksia!

​

​

 

Saatteeksi opettajalle
Näin käytät suunnittelun työkalupakkia
Näin käytät suunnittelun työkalupakkia

 

Suunnittelun työkalupakki koostuu viidestä tehtävätyypistä:

 

Tehtävät on jaoteltu opetussuunnitelman käsitteiden tutki, keksi, kokeile sekä ilmaisu ja muotoilu & teknologia alle. Käsitteiden avulla helpotetaan oppimistehtävän lähtökohtien tehokasta hyödyntämistä. Tutustu käsityön opetussuunnitelman tukimateriaaleihin: Ilmaisu, muotoilu ja teknologia käsityön oppimistehtävän pohjana.

 

Tehtävät on ideoitu nojautuen suunnittelua koskevaan tutkimustietoon, opetussuunnitelman perusteisiin sekä olemassaolevaan muotoiluopetukseen.

 

Kaikkia tehtäviä voi toteuttaa yksin, parityönä tai ryhmässä.

​

Tehtävät on kuvattu lyhyesti ja useista on myös videot hyödynnettäväksi omassa opetuksessa.

 

Esimerkkiprojektien kautta valaistaan tehtävien käyttöä konkreettisesti osana oppimiskokonaisuutta.

 

Johtuen sovellettavuudesta eri luokka-asteille sekä suunnitteluprojektien laajasta kirjosta, suunnittelun työkalupakin tehtävät on pyritty esittämään mahdollisimman yleisinä. Näin tehtävien soveltaminen omaan opetukseen vaatii opettajalta paneutumista, mutta toisaalta tehtävät sopivat hyödynnettäväksi kaikkiin käsityön opetussuunnitelman sisältöalueisiin sekä erilaisiin ilmiöihin.

 

Osa tehtävistä on kuitenkin selkeästi suunnattu vain isoille tai pienille oppilaille. Loppuja on mahdollista soveltaa tarpeen mukaan. Sama tehtävä muuntautuu hyvin erilaiseksi riippuen siitä, onko lähtökohtana satujen maailma vai kantaaottava näyttely. Kaikenikäiset voivat toki aina innostua leikkisästä suunnittelusta!


Tehtäviä voi yhdistellä ja hyödyntää missä järjestyksessä tahansa. Ideointia edeltävä kokeiluvaihe tuottaa erilaista tietoa kuin, että kokeillaan työskentelyä vasta ideoinnin jälkeen.  Eri osa-alueiden ei tarvitse olla yhtä paljon esillä prosessin aikana.

 

Monet suunnittelutehtävät ovat luonnostaan oppiainerajat ylittäviä ja tarjoavat ideoita monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Luokanopettaja, kokeile yhdistää suunnittelutehtäviä esimerkiksi liikuntaan tai aineenopettaja, liikkeen tutkimista fysiikkaan.

​

Suunnittelun juupas-eipäs
Suunnittelun juupas-eipäs

Opettajien kokemia suunnitteluopetuksen haasteita ja erilaisia näkökulmia haasteiden ratkaisemiseksi.

​


Aika ei riitä suunnittelun opetukseen.

​

​

Ei määrä, vaan laatu. Oppilaan ei välttämättä tarvitse toteuttaa montaa projektia lukukauden aikana. Yksi hyvin suunniteltu ja toteutettu yksilö- tai yhteisprojekti on parempi kuin monta hutaistua tekelettä. Niinpä puoli vuotta voidaan hyvin käyttää yhteen projektiin. Oppilaat ja vanhemmatkaan eivät enää odota, että käsitöissä syntyy useita tuotteita.

 

Kun työ jaetaan erilaisiin osioihin, opitaan myös erilaisia tekniikoita. Yksi työ ei siis tarkoita vain yhden taidon oppimista.

 

Suunnitteluopetusta on monenlaista. Suunnittelutehtävät voivat olla nopeita, eikä niihin välttämättä tarvita paljoa aikaa. Nopeilla tehtävillä voi myös aktivoida luokkaa ja tehtäviä yhdistää arviointiin.

 

Suunnittelu itsessään voi olla käsityötuntien tavoite. Tällöin ei valmisteta kokonaista tuotetta, vaan tehdään kokeilu tai prototyyppi. Ajatus voi tuntua radikaalilta, mutta kouluissa, joissa tätä on kokeiltu, tulokset ovat olleet positiivisia. 

​

​​​

 

Suunnittelu on vaikeaa oppilaille.

​

​

Suunnittelu itsessäänkin on taito. Paitsi, että se on käsityötaito, on se myös opetussuunnitelman mukainen laaja-alainen taito, joka on hyödyksi muillakin elämän osa-alueilla. Suunnittelutyön edellyttämä tutkimustaito ja ideoiden tuottaminen ovat tärkeitä työelämätaitoja.

 

Kuten tekniikoita, suunnittelun taitojakin pitää harjoitella. Taidot kehittyvät ikätason mukaisesti. Suunnittelu on väistämättä erilaista kolmosella kuin seiskalla. Pienillä oppilailla rajoitteita on enemmän ja valinnanvapautta vähemmän. Tehtävän vapaus kasvaa taitojen myötä.

 

Liian avoin suunnitteluongelma onkin haastava ja epämotivoiva tehtävä oppilaalle. Opettajan tehtävä on pilkkoa suunnittelutyötä pieniksi palasiksi ja varmistaa, että oppilas saa riittävästi suunnittelun virikkeitä.

 

Eri materiaaleilla työskentely on tärkeää eikä pelkkään piirtämällä suunnitteluun tarvitse tukeutua. Paitsi, että se on liian haastavaa tottumattomalle oppilaalle, on piirretyn suunnitelman ja todellisten mahdollisuuksien välillä usein melkoinen epäsuhta. Materiaalinen suunnittelu ja prototyypit antavat oppilaalle usein todenmukaisemman käsityksen tulevasta tuotteesta.

 

Riskinotolla ja epäonnistumisellakin on merkitystä. Oppilailla ja myös opettajilla on usein paineita hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Virheet ovat mahdollisuus eikä produkti ole kaikki kaikessa.

​

​

Oppilaat eivät ole motivoituneita suunnitteluun vaan haluaisivat panna hihat heilumaan itse käsityön parissa.

​

​

Suunnittelussa on tärkeää korostaa koko prosessia. Suunnittelu ei saa olla pakollinen paha ennen “oikean” työn aloittamista. On hyvä muistaa, että oppilaat tehdään tietoisiksi suunnittelusta työvaiheena vain opettajan puheen kautta. Oleellista suunnittelun opetuksessa on tuoda sen tuottamia hyötyä koko oppilaan myöhempää elämää ajatellen.

 

Oppilaille voi mahdollisuuksien mukaan sallia etenemisen omaan tahtiin ongelmanratkaisun ja tutkivan oppimisen hengessä. Jos oppilas haluaa edetä projektissaan rakentelun kautta, hyvä niin!

​

Näyttelyt ja kilpailut voivat auttaa oppilaita hahmottamaan suunnittelun merkityksen. Niissä oppilaiden suunnitelmat pääsevät konkreettisesti esille.

​
 

Suunnitteluun kuluu materiaaleja ja se tuottaa roskaa.

​

​

Vaikka käsityönopetuksen määrärahat olisivatkin vähäiset, on erilaista kierrätysmateriaalia rajattomasti saatavilla. Kierrätyskeskukset ja erilaiset yritykset antavat mielellään materiaalia koulujen käyttöön. Myös vanhemmilta voi löytyä kaikenlaista. Nämä muuten ehkä roskiin päätyvät materiaalit soveltuvat loistavasti suunnitelmien tuottamiseen.

 

Kun aikaa käytetään enemmän yhden projektin valmistamiseen, riittää materiaaleja myös suunnitteluun.

 

Valitettavan usein oppilaan valmis käsityötuote päätyy roskiin, sillä se ei vastaa oppilaan odotuksia. Hyvin suunnittelemalla voidaan osaltaan varmistaa, että oppilaan lopputulos, produkti on hänelle merkityksellinen. Tällöin suunnitteluun käytetyt materiaalit voivat päätyä roskiin ja itse käsityötuote saa ansaitsemansa arvon.

​

Käsityötieteen professori Pirkko Anttila on myös todennut: "Ei käsityön tehtävä ole luoda tavarataivasta, vaan kasvattaa ehjiä, kokonaisia ihmisiä."

Pohdittavaksi
Pohdittavaksi​
  • Mitä suunnittelu käsitöissä sinulle tarkoittaa?

  • Millaisia suunnittelun taitoja sinulla on opettajana?

  • Millaisen suunnittelupolun luot oppilaille?

  • Miten luot vaihteluvuutta suunnittelumenetelmiin?

  • Miten kartutat oppilaan suunnittelutaitoja?

  • Miten seuraat oppilaiden suunnittelutaitojen kehittymistä?

  • Miten annat oppilaalle palautetta suunnittelusta?

  • Miten puhut suunnittelusta oppilaille?

Linkkejä opetuksen tueksi
Lähteet
Lähteet
​

Anttila, P. (1992). Käsityön ja muotoilun teoreettiset perusteet. WSOY: Porvoo.

​

Anttila, P. (2007). Taidon taitaminen. Teoksessa H. Kotila, A. Mutanen & M. Volanen (toim.), Taidon tieto (s. 77-96). Helsinki: Edita.

​

Aspelund, K. (2010). The design process (2nd ed.). New York, NY: Fairchild Books.

​

Fasciato, M. (2002) Designing - what does it mean at Key Stages 2 and 3? Teoksessa Sayers, Morley & Barnes (toim.). Issues in design and technology teaching. Lontoo: RoutledgeFalmer, 27-42.

 

Hämäläinen, H. (2016). Käsityötieteen äiti. Tekstiiliopettaja 2/2016. 

​

Kangas, K. (2014). The Artifact Project: Promoting Design Learning in the Elementary Classroom. Kotitalous- käsityötieteen julkaisuja nro 35. Helsinki: Helsingin yliopisto.

 

Kangas, K. Seitamaa-Hakkarainen, P. & Hakkarainen, K. (2013). Figuring the world of designing: Expert participation in elementary classroom. International Journal of Technology and Design Education. 23(2), 425-442.

 

Lawson, B. (2006). How designers think? The design process demystified. Oxfords: Elsevier.

 

Laamanen, T-K. & Seitamaa-Hakkarainen, P. (2014). Suunnittelutehtävät, inspiraation-lähteet ja ideointi. Teoksessa A. Nuutinen, P. Fernström, S. Kokko & H. Lahti (toim.), Suunnittelusta käsin. Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua (s. 12-26). Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja 36. Helsingin yliopisto. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/153027

​

Morley, J. (2002). How can we meet the challenges posed by a model of practical scholarship?. Teoksessa Sayers, Morley & Barnes (toim.). Issues in design and technology teaching. Lontoo: RoutledgeFalmer, 13-26.

 

Nuutinen, A., Soini-Salomaa, K. & Kangas, K. (2014). Käsityön tulevaisuus elinikäisenä osaamisena – visioita, haasteita ja mahdollisuuksia. Teoksessa Karppinen, S., Kouhia, A. & Syrjäläinen, E. (toim.) Kättä pidempää: Otteita käsityön tutkimuk-sesta ja käsitteellistämisestä (203-219). Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja 33. Helsingin yliopisto. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/43167/KATTA_PIDEMPAA.pdf?sequence=2

 

Pöllänen, S. & Kröger, T. (2000). Käsityön erilaiset merkitykset opetuksen perustana. J. Enkenberg, P. Väisänen & E. Savolainen (toim.), Opettajatiedon kipinöitä. Kirjoituksia pedagogiikasta (s. 233-253). Joensuun yliopisto. Savonlinnan opettajankoulutuslaitos.

 

Pöllänen, S. (2009). Contextualising craft: pedagogical models for craft education. International Journal of Art & Design Education. 28(3), 249-260.

 

Syrjäläinen, E. (2006). Taidon opettamisen ihanuus ja kurjuus. Teoksessa L. Kaukinen & M. Collanus (toim.), Tekstejä ja kangastuksia: puheenvuoroja käsityöstä ja sen tulevaisuudesta (s. 108-118). Hamina: Akatiimi.

 

Yliverranen, V. (2014). Esikoululaisten käsityösuunnittelu: mielikuvitusta, eläytymistä ja leikkiä. Teoksessa A. Nuutinen, P. Fernström, S. Kokko & H. Lahti (toim.), Suunnittelusta käsin. Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua (s. 67-79). Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja 36. Helsingin yliopisto.

bottom of page