top of page
Watercolor Stain
Löydä muodot värit ja pinnat

Ideointi visuaalisen suunnittelun keinoin voi lähteä liikkeelle kaikesta ympärillämme olevasta. Oppilaat voi viedä katsomaan taidenäyttelyä, tutustumaan lähiympäristön luontoon tai kaupunkikuvaan. Muiden oppiaineiden yhdistäminen käsityöhön käy ideointivaiheessa kuin luonnostaan, ja luokan kanssa voidaan yhdessä hyödyntää inspiraation lähteenä myös mikroskooppimaailmaa, karttoja, historiallisia vaakunoita, kirjaimia - mitä vain! Olennaista on vain löytää muodot, pinnat ja värit katsoen kohdetta uusin silmin. Lopputulos on helposti sovellettavissa painokuosiksi, kirjonnaksi, neulepinnaksi, polttokuvioksi, upotuskuvioksi, puusta tai metallista leikattavaksi muodoksi, 3D-tulosteeksi jne. Ideoinnin kautta saatuja havaintoja kannattaa myös hyödyntää tekniikkakokeiluissa.

 

Seuraavat harjoitukset perustuvat pitkälti kynän ja paperin avulla toteutettaviksi. Samoja harjoituksia voi kuitenkin soveltaa monella tavoin. Piirtää voi pihamaalle katuliiduilla, lumeen tai hiekkaan - kaikenikäisten kanssa. Hiekka-alustalle piirtäminen onnistuu myös sisätiloissa. Vaihtakaa kynä paksuun siveltimeen tai leikatkaa paperista muotoja. Parhaimmillaan vaihtelevat suunnittelun apuvälineet inspiroivat oppilaita tarttumaan uuteen ja vapautumaan tyhjän paperin pelosta. Suurilla välineillä oppilas ei voi myöskään keskittyä yksityiskohtiin silloin kun tavoitteena on luoda pintaa ja muotoja.

tutki

+

ilmaisu

Watercolor Shape
Kurkistusluukut

Havainnoidaan esimerkiksi taidenäyttelyssä teoksia kurkistusluukkujen avulla tai käyttäen apuna puhelimen kameraa. Mitä kiinnostavia muotoja havaitaan?

Oppilaat tuottavat havaintonsa leikkaamalla muotoja moninkerroin taitellusta väripaperista. Leikatut palat järjestellään erilaisiksi kuvioiksi ja kuoseiksi. Eri vaihtoehdot dokumentoidaan kuvaamalla. Muotoja lainataan myös rohkeasti kaverilta! Oppilaat voi ikätason huomioiden ohjeistaa tekemään 5-10 variaatiota.

​ 

Sovella tehtävää esimerkiksi vesivärein tai kollaasitekniikalla toteutettavaksi. 

Hands Pattern
Valokuvien työstäminen

Valmiita valokuvia tai lehtileikkeitä tutkitaan etsien niistä kiinnostavia muotoja. Löydökset korostetaan ja nostetaan esiin permanenttitussilla tai leikkaamalla ja liimaamalla.

Splash
Musteläiskät

Vesiväripaperi taitetaan puoliksi ja toiselle taitteelle maalataan kuva käyttäen paljon vettä ja väripigmenttiä. Oppilaan voi ohjata maalaamaan aluksi jotain esittävää tai käyttämään sivellintä esimerkiksi musiikin mukaan. Kun väri on vielä märkää, taitetaan paperi jälleen puoliksi, jotta kuvio siirtyy myös toisellekin taitteelle.  Paksu vesiväripaperi voidaan myös laveerata puhtaalla vedellä ennen maalausta, jolloin värit leviävät tehokkaasti. Kuivuneesta työstä voidaan etsiä uusia kiinnostavia muotoja.

Cutout Shapes
Kuvankäsittely ja suotimet

Kuvankäsittelyllä kuvista löytyy lisää yllätyksiä ja uudet yksityiskohdat nousevat kuvasta esiin. Helpoillakin toiminnoilla pääsee alkuun. Kuvien kontrastia ja värejä voi säätää sekä kokeilla erilaisia kuvaa pelkistäviä suotimia. Hauskoja toimintoja ovat myös jo valokuvausvaiheessa kännyköiden ja tablettien valmiit filtterit.

Pencil
Yhdellä viivalla

Katsotaan tiiviisti kohdetta ja piirretään se paperille ilman, että katsotaan piirrosta välillä. Piirretään ilman, että kynä nousee paperista.

Watercolor Shape
Vaihda suuntaa

Kohdetta voi yrittää tarkastella yllättävistä suunnista. Ylösalaisin piirrettäessä on mahdollista vapautua siitä, mitä kuvittelee näkevänsä. Keskittyminen olennaiseen helpottuu.

Big Wave
Kaverin ohjaamana

Toisen silminä toimiminen on paitsi hauskaa, myös yllätyksellistä. Parityöskentelyssä toinen oppilaista kuvailee näkemäänsä ja toisen tehtävänä on piirtäen tuottaa kuva näkemättä itse kohdetta.

Story Book
Väripäiväkirja

Väripäiväkirjan avulla oppilaat voivat havainnoida ympäristöään ja poimia sieltä väriyhdistelmiä. Miltä näyttää lähimetsä tai pakkaspäivä kolmella värillä kuvattuna? Entä neljällä? Mitkä ovat värien suhteet? Havainnot kootaan käyttäen vesivärejä, leikepapereita, kangassilppua jne. Valokuvista kuvankäsittelyohjelmilla värien poimiminen käy kätevästi pipetti-työkalulla.

 

Menetelmää on myös helppo soveltaa abstraktimpaan ilmaisuun, kuten tunteiden väripäiväkirjaan. Ohjataan oppilaita sanoittamaan omia tunteita väreiksi. Minkä väristä on ilo tai kateus?

Keyboard Baby
Musiikki inspiraationa

Kuunnellaan eri musiikkityylejä ja harjoitellaan piirtämistä niiden inspiroimana. Millaista viivaa rockmusiikki tuottaa? Entä klassinen?

Fashionable Girl
Liikkeessä

Harjoitellaan piirtämistä esimerkiksi liikuntatunnin yhteydessä, oppilaat voivat juosta kentällä ja piirtää samalla hiekkaan. Lisäksi luokassa voi katsoa esimerkiksi minuutin mittaista videota vaikkapa suurkaupungin vilinästä ja oppilaat piirtävät mitä näkevät.

Kurkistusluukut
bottom of page